موضوع: بهترین روش درمان اعتیاد به توتون و دخانیات (B. M. T )
مقدمه:
مخرب ترین عامل در سلامتی و تندرستی در انسان دود ناشی از تدخین دخانیات و مواد مخدر است. پیشینه مصرف دخانیات حدوداً به ده هزار سال پیش می رسد. در چین و یونان باستان و سرخ پوستان بر اساس نوشته های تاریخ نویسان و آثار حکاکی شده، از تنباکو و توتون به عنوان گیاهی داروئی یاد شده است. در ایران بواسطه مرز مشترک با ترکیه و مراودات ساکنان مرزی، فرهنگ دود کشیدن به ایران وارد شد و به همین دلیل است که به جای پیپ اروپایی، چپق بلند ترکی در ایران مورد استفاده قرار گرفت و به روایتی دیگر در سال 1605 توتون در مصر و هند و عثمانی شناخته شده بود. پس از تهاجم پرتغالی ها به جنوب ایران و اشغال جزیره هرمز و بندر عباس توتون وارد ایران شد و حرکتی به سوی ظلمت و تاریکی افیون آغاز گردید.
مضرات انواع دخانیات :
استعمال انواع دخانیات چه بلایی بر سر ارگان های بدن (جسم) می آورد. طبق تحقیقات سازمان جهانی بهداشت در هر 8 ثانیه یک نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست می دهد. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که چنانچه افراد در سنین نوجوانی شروع به کشیدن سیگار می کنند، بیش از 70 % موارد این چنین است و مدت 20 سال یا بیشتر به این عمل ادامه دهند، بین 20 تا 25 سال زودتر فوت خواهند کرد و قابل تأمل است که تنها سرطان ریه یا بیماری های قلبی پیامدهای استعمال دخانیات نیست بلکه مجموعه ایی از مسایل و مشکلات بهداشتی را شامل می شوند که در زیر به اختصار توضیح داده خواهد شد.
سرطان های ناشی از دود دخانیات: 14 سرطان بیش از 40 عنضر سرطان زا در دود سیگار وجود دارد احتمال سرطان ریه 22 مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری است. سرطان دهان، غدد بزاق و حلق 6 تا 27 برابر، سرطان بینی 2 مرتبه بیشتر، گلو 12 مرتبه و 8 تا 10 برابر جنجره، 10 تا 18 برابر معده، 2 تا 3 برابر کلیه و لوزالمعده 2 تا 5 برابر عناضر سرطان زا وجود دارد.
اثر دخانیات بر روی بیماری های قلبی: بیش از600 هزار نفر در سال در کشورهای توسعه یافته توسط استعمال دخانیات و بیماری قلبی از بین می روند.
زخم معده: استعمال دخانیات مقاومت معده را در برابر باکتریها پائین می آورد. همچنین باعث تضعیف معده در خنثی سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه تخریب دیواره آن می شود. زخم معده افراد سیگاری به سختی درمان می شود.
از دست دادن مو بر اثر مصرف دخانیات: با کاهش سیستم ایمنی توسط مصرف دخانیات یکی از بیماریها ( لوپوس اریتماتوز ) می باشد که عامل از دست دادن موها می باشد، ایجاد زخم در دهان و جوشهای پوست روی صورت، سر و دستها نیز از نتایج این بیماری است.
آب مروارید: ( کاتاراکت ) افراد مصرف کننده دخانیات 40 % بیشتر در معرض این بیماری هستند، کِدر شدن عدسی چشم و معانعت از عبور نور و در نهایت منجر به نابینایی می شود.
چین و چروک: استعمال دخانیات باعث از بین بردن پروتینهای انعطاف دهنده پوست می شود، همچنین باعث تحلیل رفتن ویتامین A و محدود کردن جریان خون در عرق پوست می گردد. پوست افراد سیگاری خشک و دارای خطوط و چین خوردگیهای ریزی در اطراف لبها و چشمها ست.
ضایعات شنوایی: افراد سیگاری 3 برابر بیش از افراد غیر سیگاری به عفونت گوش میانی دچار می شوند.
سرطان پوست: اشخاصِ سیگاری 2 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست ( پوسته، پوسته شدن، برجستگی روی پوست ) قرار دارند.
فساد دندانها: اشخاصِ سیگاری 1/5 مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر از دست دادن دندانها هستند.