مقاله اصول شناخت اعتیاد(19اصل)

وادی پنجم و تاثیر آن روی من
آگوست 12, 2021
عدالت: آیا همه افراد در جمعیت نور با هم برابرند
سپتامبر 5, 2021

بسم الله الرحمن الرحیم

دستور جلسه این هفته: مقاله اصول شناخت اعتیاد و تاثیر آن روی من

بسیاری از مردم به دلایل مختلفی اقدام به مصرف مواد مخدر می کند. برخی به دلیل کنجکاوی یا مسائلی دیگر می باشد. مساله بیماری اعتیاد در عصر کنونی ما تبدیل به پدیده ای شده است که بیشترین کج‌ روی‌های علمی را در آن شاهد هستیم. برداشت نادرست متخصصین در مسائل گوناگون، امر جدیدی نیست اما در مورد اعتیاد این برداشت‌های ناصحیح در سطحی است که شاید در جاهای دیگر با این شدت وجود نداشته باشته باشد.

امروزه در تمام دنیا بیماری اعتیاد به کلاف سر در گمی تبدیل شده که هر کس از ظن خود در مورد آن سخن می گوید. روش‌های بی‌نتیجه، تعاریف متعدد و رویکردهای گوناگون، در نهایت کار را به جایی رسانده است که گفته می‌شود اعتیاد یک بیماری مرموز، لاعلاج و پیش رونده و غیر قابل درمان است و مصرف کننده مواد مخدر حتی اگر سالها مواد مصرف نکند بایستی تحت مراقبت باشد و تمام انرژی خود را صرف دوری از مواد مخدر نماید. در این حالت زندگی فرد وضعیتی است که گویی از همه دنیا فراری است و هر جا می‌رود اگر اثر و نشانه‌ای از مصرف مواد مخدر و اعتیاد باشد برای او یعنی وسوسه مصرف مواد و بایستی از آن فضا و مکان دوری نماید.

بودن در این وضعیت خماری مزمن بسیار سخت و بغرنج است و فرد برای تحمل این وضعیت تمام انرژی خود را صرف می‌نماید و در نهایت در جایی تحمل او بسر می‌آید و دوباره به مصرف مواد روی می‌آورد. آمارهای جهانی نشان می‌دهد که مصرف کنندگان مواد مخدر که از دیدگاه جمعیت نور بدون داروی مناسب و پروتکل درمانی صحیح مواد خود را قطع می‌نماید، بعد از گذشت 3 سال از قطع مصرف تقریباً  100% آنها به مصرف مواد و اعتیاد باز می‌گردند.

متاسفانه امروز در سال 2020 میلادی، هنوز هم در پیشرفته ترین مجامع علمی دنیا تغییری در این نگرشهای نادرست و سطحی از اعتیاد ایجاد نشده است.

امروزه از شرق تا غرب عالم و از شمال تا جنوب زمین، در پراکندگی وسیع قاره ها و کشورها به هرکجا که برویم شاهد همین نگرش و رویکرد هستیم. بگذریم از روشهای عجیب و غریبی که توسط عامه مردم برای ترک اعتیاد پیشنهاد و تجویز می‌شود. چند وقت پیش مستندی پخش می‌شد از یکی از کشورهای شمال آسیا که در آنجا برای ترک اعتیاد به الکل، به جن‌گیر مراجعه می‌شد و شخص جن‌گیر با رفتارهای عجیب سعی می‌کرد اعتیاد را از بدن فرد خارج کند و از پنجره اتاق به بیرون پرتاب کند. اینها واقعیت های اعتیاد است که در سرتاسر دنیا شاهد آن هستیم. فکر نکنیم فقط در کشور خودمان با این مسایل روبرو هستیم. این مساله در تمام دنیا به همین شکل است.

شاید ما در جمعیت نور قدری از درک این سختی‌ها دور شده باشیم. ما در جمعیت نور شاید کمی نازپرورده شده‌ایم، زیرا پیشرفته ترین و کارامد ترین روش درمان اعتیاد را در تمامی جهان در اختیار داریم. درمان اعتیاد در جمعیت نور به قدری سهل، آسان و شیرین شده است که ممکن است فراموش کنیم مصرف کنندگان مواد مخدر در تمام دنیا چه رنج‌ها و چه بدبختی‌ها و چه زجرهایی را متحمل می‌شوند و در نهایت به درمان هم نمی‌رسند. شاید فراموش کنیم که در روز چه تعداد انسان که مصرف کننده مواد مخدر هستند در سطح دنیا از فرط خستگی از این روشهای بی‌نتیجه دست به خودکشی می‌زنند.

اولین مقاله علمی برای معرفی این روش در سال 1397 تحت عنوان اصول شناخت اعتیاد 19 اصل: آموزش، پیشگیری، درمان توسط آقای محمد داودی؛ کارشناس روانشناسی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ارائه گردید.

 با تمام جرات می توان گفت این مقاله و مقاله مضرات انواع توتون و دخانیات( درمان سیگار)، ذبح اعتیاد است. اعتیاد با تمام چهره مخوف خود که قرنها هیچ کس جرات رویارویی با آن را نداشت با این کتاب به موجودی ضعیف و قابل شکست تبدیل شده است.

امروزه در جمعیت نور سنگین ترین اعتیادها به راحتی قابل درمان است ؛ آن هم درمانی بدون بازگشت، بدون عود و ریلپس. اعضای جمعیت نور پس از درمان با داروی OT و متد B.M.T برای مصرف نکردن مواد مخدر زور نمی زنند. وسوسه و ولع مصرف یا به قول متخصصین craiving ندارند. به قول آقای بنیان جمعیت اگر یک هروئینی شب در انبار هروئین یا یک سیگاری در انبار سیگار بخوابد راحت می خوابد بدون اینکه ذهنش درگیر مصرف هروئین و سیگار شود.

اعضای جمعیت نور فراموش می کنند زمانی مصرف کننده مواد مخدر و… بوده اند و دیگر علامتی از اعتیاد نه در گفتار و نه در رفتار و نه در اندیشه و چهره آنها وجود ندارد .

مقاله اصول شناخت اعتیاد، کتابی دانشگاهی است که انشاءالله در آینده شاهد حضور پررنگ آن در دانشگاه ها، خواهیم بود. این مقاله به زبان ساده، پیچیده ترین مسائل اعتیاد را به ساده ترین شکل ممکن برای ما توضیح می دهد، که برای عامه مردم و هم برای متخصصین دانشگاهی قابل استفاده است. این هفته فرصت مناسبی است تا با تمرکز بیشتر به این مقاله بپردازیم.

این مقاله یکی از مهمترین منابع آموزشی جمعیت نور می باشد و آشنایی و فراگیری مطالب آن بر همه ما واجب و ضروری است. برای اینکه این علم و دانش را به انسانهای نیازمند و مصرف کنندگان مواد مخدر که خواهان رهایی هستند در سرتاسر جهان برسانیم.

توصیح مختصر:آموزش، پیشگیری و درمان

گزارش کامل روش های معمول ترک اعتیاد ، آنچه خانواده ها باید بیاموزند و شرح روش درمان تدریجی:
معضل اعتیاد و روند رو به رشد آن به خصوص در بین جوانان زنگ خطر را برای خانواده ها و جامعه به صدا در آورده است. بیش از دو ملیون نفر مصرف کننده و گرایش نسل جوان به مصرف مواد و محرک های مختلف، لزوم بازنگری در سیاست ها و سیستم های کنترلی را صد چندان کرده است .
خوشبختانه در ایران اعتیاد توسط جناب دکتر؛ محمد داودی که خود سالیان سال با مسئله اعتیاد و (سیگار) دست و پنجه نرم کرده و تمامی معضلات اعتیاد را با گوشت و پوست و استخوان خود درک کرده است درمان شده است.
ایشان روشی را ابداع کردند که مسئله را کاملاً حل کرده و توانسته به درمان بیماری انواع اعتیاد دست پیدا کنند.
بیشترین موادی که بین جوانان مرسوم بوده هروئین با فرم های مختلف، انواع قرص ها،  مخدرها و روان گردان و توهم زاها  تا تریاک و شیره به صورت خوراکی و حتی شربت متادون، ال اس دی و اسید روی ورقه کاغذ است.
نقش خانواده ها برای پیشگیری، تربیت صحیح و اصولی توام با آگاهی و بینشِ درست والدین است که می تواند بهترین ناجی برای جلوگیری از آلودگی به اعتیاد باشد. حتماً باید خانواده ها و اجتماع قبل از هر چیزی، خود، آموزش صحیح ببینند و اعتیاد را درست بشناسند.
ما باید به باورهای غلط جامعه نسبت به فرد معتاد خط بطلان بکشیم و بدانیم فرد مصرف کننده قبل از اینکه یک مجرم باشد یک بیمار است.
بنیان جمعیت نور اعتیاد را چنین بیان می کنند ؛ اعتیاد به مواد مخدر یک نوع بیماری است که بر اثر عدم آگاهی و توسط خودِ شخص مصرف کننده به وجود می آید و در اثر مصرف مواد مخدر، مکانیزم های حیاتی بدن از تعادل طبیعی خارج شده و فعالیت قسمتهایی از آن به صورت آشکار یا پنهان دچار اختلال، کم کاری و یا عدم فعالیت می گردد‌.
اعتیاد را باید در سه مولفه جسم، روان و  جهان بینی بررسی کرد؛ اما نکته ای که کمتر در باب اعتیاد به آن پرداخته می شود مکانیزم و سازوکار بدن انسان از نظر بیوشیمی و تغییراتِ مراکزِ تولیدِ مواد مخدر طبیعی که به آن مواد شبه افیونی می گوییم و عکس العمل های متفاوت بدن در مراحل مختلف اعتیاد است، به عنوان مثال؛ در زمینه اعتیاد به تریاک که خود مجموعه ای از آلکالوئید های مخدر است، بدن انسان احتیاج به زمانی حدود ۱۰ ماه دارد تا به تدریج نیاز طبیعی بدن به مواد شبه افیونی را بر آورده کند. چنانچه در این زمان طولانی نیاز بدن از بیرون تامین نشود عوارض شدید روحی و جسمی به جای خواهد گذاشت.
عوارض اعتیاد به دو صورت خود را نشان می دهد؛ عکس العمل های آشکار و پنهان که بعد از قطع مواد، عکس العمل های آشکار خود را بروز می دهند نظیر عطسه کردن، استخوان درد، بی خوابی و… که ظرف مدت ۱ تا ۲ هفته اکثراً این عوارض به خودی خود بر طرف می‌گردد و عکس العمل های آشکار کمتر از پنج درصد بار درمان مصرف کننده را شامل می‌شود و نود و پنج درصد بقیه مربوط به اختلالات یا عکس العملهای پنهان است که اصلاً توجهی به آن نمی گردد.
از این جهت می گوییم پنهان که از نظر شخص بیمار، متخصص و خانواده ها مخفی است؛ مثل افسردگی، گریه کردن، زود خسته شدن و…
گروه بندی معتادان؛
گروه اول:  نامزدهای اعتیاد
گروه دوم:  دوستداران اعتیاد
گروه سوم:  خواستار رهایی از اعتیاد
روش های متداول ترک اعتیاد و عوارض آنها؛
۱- ترک اعتیاد از طریق قطع سریع مواد مخدر بدون استفاده از دارو (ترک سقوط آزاد)
۲- ترک اعتیاد از طریق قطع سریع مواد مخدر با استفاده از دارو (ترک شبه سقوط آزاد )
۳- ترک اعتیاد به روش سنتی با کاهش تدریجی مواد مخدر (ترک سنتی )
 نادیده گرفتن زمان حدود ۱۰ ماه و تخریب سیستم‌های مولد شبه افیونی در بدن انسان و از کار افتادگی این سیستم ها در اثر اعتیاد، این ترک ها را بی نتیجه گذاشته است و در اکثر موارد بعد از مدتی فرد دوباره به اعتیاد رو می آورد.
بهترین روش درمان اعتیاد که توسط آقای محمد داودی کارشناس ارشد روانشناسی و آسیب های اجتماعی ابداع گردید، روش تدریجی و طولانی مدت است. این روش با حداقل ضایعات جسمی و روانی، مصرف کننده را به سمت درمان دائمی اعتیاد هدایت می کند، به طوری که در انتهای پله های ۲۱روزه، خودِ بیمار عجله در اتمام دوره درمان دارد و نوعی دلزدگی نسبت به مواد مخدر (سیگار، قلیان)و… پیدا می کند و این روش معجزه آسا به روش زیر در خدمت مصرف کنندگان است تا بتوانند به درمان قطعی برسند.
روش محاسبه مقدار مصرف روزانه تریاک نسبت به مقدار مصرف متوسط قبلی به شرح زیر خواهد بود:
مقدار مصرف در ۲۱روز =ضریب ۸ درصد ×مقدار مصرف اولیه
مثال؛ گرم ۳/۲=۰/۸ ×۴ گرم در روز
پله بعدی گرم ۲/۵ =۰/۸ ×۳/۲
تا پله آخر که مصرف به صفر برسد و زمان لازم حتماً باید ۱۰ ماه باشد وگرنه نتیجه خوبی حاصل نمی گردد.
(اصل 19: دانش و آگاهی اعتیاد)
عبادت بجز خدمت خلق نیست          به تسبیح و سجاده و دلق نیست
تهیه و تنظیم: گروه کاوشگران جمعیت احیای انسانی نور سینا
مورخ: 28 مردادماه 1400

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *