بسم الله الرحمن الرحیم
جشن، هفته همسفر مبارک
برای رسیدن به بلندی بخشندگی که از صفات باری تعالی است باید از وجود خویش بگذریم و دست به دست همسفر خود که بال پروازی است در بیکران و با ایمان و عشق و محبت که باران رحمت الهیست هماند آدمیان مهر ورزی و محبت و عشق به الله را در خود تقویت کنید.
قبل از هر چیز هفته و جشن همسفر را به بنیان و نگهبان جمعیت نور و سر کار خانم اعظم، دیدبان خانوادها و همسفرهای خانم و همینطور آقای علیرضا داودی اولین همسفر آقای جمعیت نور و دیدبان مالی آقای میرزایی و کل اعضا تبریک و تهنیت عرص می نماییم. از بدو شکلگیری جمعیت نور، نگهبان جمعیت تشکیل کلاس برای خانواده ها را بسیار هائز اهمیت و ضروری می دانست. لذا سر کار خانم اعظم را به عنوان مسئول و دیدبان آنها معرفی نمودند. همسفران خانم، فعالیت خود را در رمضان 1397 آغاز نمودند.
و اما قبل از ورود به بحث اصلی، مروری داریم بر مثلث درمان اعتیاد:
اعتیاد، بیماری ناشی از وابستگی دارویی به مصرف مواد مخدر است به نحوی که مواد مخدر بیرونی یا دارو و یا به طور کلی هر نوع آنتی ایکسی، جایگزین مخدرهای طبیعی و درونزاد می شود. در این فرآیند ، به دنبال از تعادل خارج شدن جسم ، روان و جهانبینی فرد نیز از وضعیت تعادل طبیعی خارج می شود.در قسمت جسم ، سیستم ایکس یا سیستم تولید کننده مخدرهای طبیعی یا مواد شبه افیونی در دستگاه عصبی و هورمونی ، به دلیل تحریک مداوم ناشی از مصرف ماده مخدر و فعالیت شدید ، دچار ضعف و از کارافتادگی می شود و سلول های عصبی یا نرون ها ی تولید کننده ناقل های عصبی به تدریج ، نحیف ، لاغر و یا به اصطلاح تخصصی ، دچار آتروفی می شوند . در سیستم هورمونی جسم نیز اختلالات بیشماری ایجاد می شود و عملکرد آن ها تابع مصرف مواد مخدر می گردد .
در قسمت روان یا خلق و خو نیز وضعیت از تعادل خارج می شود . حس های منفی ، افسردگی ، گوشه گیری ، تنبلی ، بی میلی به زندگی و غیره بر فرد مستولی می شود . در قسمت جهانبینی نیز به دلیل از تعادل خارج شدن جسم و روان ، تفکرات و دیدگاه های شخص دستخوش تغییرات اساسی می شود . نوع خاصی از نگرش و جهانبینی در فرد به وجود می آید که ما به آن جهانبینی افیونی یا معتادگونه می گوییم .
جهانبینی افیونی ، مجموعه تفکرات و دیدگاه هایی است که به واسطه حکومت افیون بر شهر وجودی به وجود می آید . در این وضعیت ، شخص دائماً در افکار منفی سیر می کند . احساس ، ادراک و برداشت او از خود، زندگی ، جهان و هستی ، از زاویه مصرف مواد مخدر صورت می گیرد . آرزوهای بزرگ او ، بودن در شرایطی است که بتواند بدون درد سر مواد مصرف کند . انباری از مواد مخدر ، داشتن مکانی امن و بدون مزاحمت و شغلی که بدون نیاز به حضور ، درآمد کافی داشته باشد . این ها بخشی از آرزوهای یک مصرف کننده است . بخش دیگری از جهانبینی ، روحیه طلب کاری و متوقع بودن از دیگران است . در جهانبینی فرد مصرف کننده ، انسان ها ، جامعه ، خانواده ، و حتی خداوند ، همه و همه مقصرند که او معتاد شده است ؛ دلیل ادامه مصرف و اعتیاد او ، تقصیرات و مشکلاتی است که دیگران برای او به وجود آورده اند . خود را بی گناه ، موجه و مظلوم می داند و تا زمانی که همه بسیج نشوند و مشکلات او را حل نکنند ، او نمی تواند اعتیاد خود را درمان کند . این ها نمونه هایی از تفکرات معتادگونه و جهانبینی افیونی است که یک مصرف کننده مواد مخدر با آن ها زندگی می کند .
حال برای درمان این بیماری با این حجم تخریب و آسیب و با این نوع خاص تفکرات و جهانبیتی چه باید کرد ؟
برای درمان این بیماری ، اولین عامل،خواست خود فرد است . تا زمانی که خود شخص مصرف کننده نخواهد که اعتیادش را درمان کند ، هیچ کاری نمی توان انجام داد .
اگر او خواهان رهایی و درمان باشد ، با استفاده از متد BMT و داروی OT (دخانیات، نیکوتین خوراکی) در یک مقطع زمانی که حداقل 10 ماه می باشد ، می تواند به درمان و رهایی برسد .
آیا دیگران می توانند به او کمک کنند ؟
اعتیاد ، درمانگر ندارد . درمانگر ،خود فرد مصرف کننده یا بیمار است و تمام بار و مسئولیت درمان با اوست . دیگران می توانند او را راهنمایی کنند و در مواردی نیز او را پشتیبانی ، حمایت و همراهی کنند .
اصل درمان در مقاله علمی 19 اصل ( اصول شناخت اعتیاد) برای مصرف کنندگانی صدق می کند که با تمام وجود خواهان رسیدن به درمان و رهایی هستند و طبق وادی دوم ، سعی کنند مشکلات و سختی ها را بپذیرند و خود را برای مبارزه ای سخت در رسیدن به درمان و رهایی آماده کنند . البته این مبارزه یک مبارزه درونی است .
در جمعیت نور سینا، به فرد مصرف کننده مواد مخدر ( دخانیات ) که حرکت خود را برای رسیدن به درمان و رهایی آغاز نموده و به عبارتی سفر اول خود را شروع کرده است ، مسافر گفته می شود و به فرد یا افرادی که او را در رسیدن به درمان همراهی می کنند ، همسفر گفته می شود .
طبق بند هشتم قوانین جمعیت نور (داخلی) واژه همسفر به کسی اطلاق می گردد که سابقه اعتیاد ندارد و برای تعالی اهداف جمعیت تلاش می نماید. البته این تعریف همسفرانی که مسافر ندارند را نیز در بر می گیرد ، اما در اینجا منظور ما از همسفر ، کسانی هستند به همراه مسافرشان به جمعیت نور آمده اند .
حال می خواهیم بدانیم مفهوم همسفر بودن چیست و این همسفر چه کاری باید انجام دهد ؟
همسفر همانگونه که از واژه آن پیداست ، کسی است که مسافر را در سفر همراهی می کند. همسفر نمی تواند بار اعتیاد مسافر را به دوش گیرد یا به جای او باز پرداخت بدهی ها و سختی ها را به عهده گیرد . تمام سختی ها بر دوش مسافر است . نه همسفر و نه هیچ انسان یا موجود دیگری نمی تواند به جای مسافر این بار را حمل کند . در نوشتار نگهبان جلسه همسفران آمده است :
* دوستان! ما خانواده ها ، همسفر مسافرانی هستیم كه سفر خود را از تاریكی ها به طرف روشناییها آغاز نموده اند؛ بنابراین ، خود را همسفر معرفی میكنیم ، زیرا ما نیز سفر خود را آغاز نموده ایم .
بنابراین همسفر ، کسی است که خودش نیز سفرش را برای همراهی مسافر آغاز کرده است. البته منظور سفر با OT و درمان اعتیاد (دخانیات) نیست ، بلکه سفر آنها قرار گرفتن در پروسه آموزش جمعیت نور برای رسیدن به تعادل است . بعضا همسفرانی هستند که در زمان ورود به جمعیت نور تعادل چندانی ندارند و از حال خوبی برخوردار نیستند ؛ بنابراین ، همسفر در جمعیت نور ابتدا به ساکن برای اینکه خودش به تعادل و حال خوب برسد ، لازم است به درستی تحت آموزشهای جمعیت نور برای شناخت اعتیاد و انسان قرار گیرد تا بتواند همسفر خوبی برای مسافرش باشد و قطعاً در این حالت ، حضور و همراهی او برای مسافر نوعی اعتماد به نفس و قوت قلب ایجاد می کند ، در غیر اینصورت ، حتی ممکن است از روی جهل و نادانی در راه رسیدن مسافر به درمان و رهایی مانع نیز ایجاد کند .
برای مثال ، بعضی خانواده ها دائماً مسافر خود را زیر ذره بین می گذارند و کوچکترین تغییرات او را از روی بدبینی ارزیابی می کنند . دائماً به چشم گناهکار به او نگاه می کنند و هر حرکت او را از زاویه منفی نگاه می کنند . اگر کمی خسته باشد ، اگر کمی دیر بخوابد ، اگر کمی رنگ چشمش تغییر کند ، بلافاصله قضاوت می کنند و حکم صادر می کنند که او سفرش را خراب کرده و از برنامه خارج شده است .
یا حتی ممکن است مثل یک بازرس و یا یک مفتش جیب ها و لباس های او را بازرسی کنند و غیره ..
این حرکت ها ناشی از آموزش ندیدن و عدم شناخت خانواده نسبت به درمان اعتیاد می باشد . در فضای بی اعتمادی و زمانی که مسافر دائماً خود را گناهکار ببیند ، حتی اگر درست سفر کند ، طبیعی است که آن حس و انگیزه لارم را نداشته باشد . البته ممکن است مسافری هم پیدا شود که با حرکت های نادرست و درست سفر نکردن ، اعتماد خانواده را از بین ببرد و در چنین شرایطی بدیهی است که زمان زیادی لازم است تا دوباره اعتماد خانواده به او برگردد . در چنین مواردی نیز یک همسفر خوب ، آموزش های خود را دنبال می کند و آنقدر صبر می کند تا روزی مسافر او نیز درست سفر کند. البته می توان مسافر و همسفرهای محترم را اینگونه توصیح داد؛
مسافر خوب ، همسفر خوب یک سفر خوب و استاندارد
مسافر خوب ، همسفر بد یک سفر سخت اما موفقیت آمیز
مسافر بد ، همسفر خوب یک سفر سخت و طولانی اما در نهایت موفقیت آمیز
مسافر بد ، همسفر بد بهتر است هر دو بروند و بزنند .
بنابراین واژه همسفر بودن زمانی معنا و مفهوم پیدا می کند که شخص همراه مسافر، در مسیر آموزش و شناخت بیماری اعتیاد قرار گیرد و خودش نیز سفر خود را برای تغییر آغاز کرده باشد . بیاموزد که همسفر بودن به چه معنا و مفهومی است . آیا مفهوم آن بازرسی و بدبینی و طعنه زدن است یا اعتماد ، احترام ، دادن امید و اعتماد به نفس.
همسفران جمعیت نور که در کارگاه های آموزشی ویژه همسفران به صورت منظم شرکت می کنند و آموزش ها و سفر خود را در جمعیت دنبال می کنند ، به سطحی از دانش و معلومات در زمینه اعتیاد و درمان آن می رسند که می توانند نقش همسفر بودن را به درستی ایفا کنند و نتیجه تلاش ها و آموزش های خود را در وقت خود ببینند . بسیارند همسفرانی که در جمعیت نور مسیر آموزش ها را به درستی طی کرده و مسافرشان نیز به درمان و رهایی رسیده است و خود این همسفران پس از گذراندن مراحل تعیین شده ، به جایگاه کمک راهنمایی ، مرزبانی و اسیستانتی و دیگر خدمتها در گروه خانواده و همسفران می رسند .
بررسی های آماری در جمعیت نشان می دهد که کمترین میزان ریزش در بین مسافران ، به مسافرانی تعلق دارند که در جمعیت نور همسفر دارند . بنابراین حضور همسفر و مسافر در کنار یکدیگر و طی مراحل سفر ، به استحکام و تعادل هر دو کمک می نماید .
در حال حاضر جمعیت نور همسفران و خانواده ها ، نقش و جایگاه بسیار مهمی در پیشبرد اهداف جمعیت نور به عهده دارد و همسفران محترم یک بال پرواز جمعیت نور سینا هستند و بدون آنها جمعیت نور تعادل لازم را نخواهد داشت. انشا الله در آینده برای تاسیس شعب جدید، حضور کمک راهنمای خانواده الزامیست .
جلسات باز یا کارگاه های آموزشی عمومی جمعیت، مهمترین کارگاه آموزشی است ، زیرا در این جلسه، هم مسافران حضور دارند و هم همسفران و انرژی خاصی در جلسه می باشد که در پرتُو آن (آموزش) و حس مسافر کاملاً تغییر می نماید… بر همین اساس و با توجه به جایگاه مهم همسفران در جمعیت نور ، بنیان و نگهبان جمعیت تصمیم گرفتند یک هفته از سال به پاس قدر دانی از تلاش های همسفران ، به نام هفته همسفر و جشن همسفر نام گذاری شود . ش
تهیه و تنظیم : گروه مرزبانی جمعیت نور سینا S 19